
DE KRACHT VAN BABYMASSAGE
In de veilige, warme baarmoeder is het een paradijs voor je baby: je baby voelt zich voortdurend geborgen en veilig door de wanden van de baarmoeder. Je baby krijgt voeding, het is er lekker warm, je kindje wordt de hele dag door gewiegd. Ook hoort de baby voortdurend jou vertrouwde stem.
En dan komt het moment dat jou baby geboren wordt. Elke geboorte is een hele ingrijpende, intensieve gebeurtenis. Voor jou als moeder, voor je partner én voor jou baby. Een intense beleving die diepe sporen nalaat. De manier waarop je baby geboren wordt, maakt diepe indruk en is van invloed op de rest van het leven van je baby. Eén gebeurtenis met 3 ervaringen.
Jij, je partner en de baby beleven het op jullie eigen manier.
Wij als volwassenen kunnen onze ervaringen delen met familie, vrienden, zorgpersoneel etc. Maar we vergeten vaak om te kijken naar het perspectief van de baby.
De geboorte door de ogen van je baby:
Je voelt aan alle kanten druk, door de weeën. Je wordt met kracht naar buiten gewerkt. Je moet door een donkere tunnel naar buiten. Je voelt van alles en je ziet niks!
Misschien ervaart je baby wel angst, benauwd, pijn. Hoe voelt het als de navelstreng om je nek gedraaid zit? Hoe voelt het als je vast zit en niet meer vooruit komt? Hoe voelt het als jij met een keizersnede ‘gehaald’ wordt?
Poeeh, je bent eruit….brrrr wat is het hier koud zeg. Oeh, wat voel ik?
Het eerste wat je baby voelt, zijn een paar handen die je baby vastpakken. En hoe gaat dat? Wie raakt jou baby voor het eerst aan? Ben jij dat zelf als moeder? Is het vader of is het een zorgverlener met handschoenen aan?
Babymassage in de kraamperiode: voor een veilig en geborgen gevoel.
De overgang van de baarmoeder naar de ‘grote buitenwereld’ is voor je baby een grote verandering. Alle ervaringen zijn nieuw voor je baby. Om deze overgang voor je baby te verzachten zijn er een aantal makkelijke massagetechnieken, die jij als ouder zelf kan leren.
Deze technieken geven jouw baby het veilige en geborgen gevoel van de baarmoeder waardoor jij rust creëert. Een mooie kans is om dat te doen tijdens je verlof. Je hebt dan een mooie tool in handen waarmee jij de buitenwereld voor je baby wat makkelijker en zachter maakt. En het fijne is dat je ze dagelijks toe kunt passen.
Je baby masseren: een fijn moment van verbinding
De huid van je baby is een gevoelig orgaan. In de buik wordt de huid van je baby voortdurend aangeraakt, gestreeld en geprikkeld. En dat voelt voor je baby fijn.
Alle aanrakingen na de geboorte zijn nieuwe ervaringen voor jou baby:
- De handen die jou baby voor het eerst aanpakken
- Huid-op-huid bij moeder of vader
- Een handdoek die jou baby afdroogt
- Een luier om
- Temperaturen
- Kleding over de huid
Met een beetje geluk, kun je na de geboorte een tijd huid-op-huid bij je mama (of papa) liggen. En dat is een fijne ervaring voor je baby. Je baby kan bijkomen van de geboorte.
Maar veel van die andere aanrakingen, zijn ‘verplicht’ en voor je baby niet echt het leukste.
Babymassage is een natuurlijk wondermiddel om rust te creëren.
Door je baby te masseren vervul je belangrijke emotionele behoeftes van je baby:
Geborgenheid, veiligheid, bescherming, lichamelijke warmte en intimiteit.
Door te voldoen aan deze emotionele behoeftes van je baby, bouw je aan een stevige emotionele basis. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfvertrouwen, en het kunnen aangaan van relaties met andere mensen.
Door jou liefdevolle aanraking communiceer je op gevoelsnivo met je baby. Het is de meest krachtige manier om de liefdesband tussen jou en je baby te versterken. De liefde stroomt van jou naar je baby en andersom. Het stimuleert de hechting tussen jou en je baby. Hechting is een belangrijke basisbehoefte van je baby. Je kindje kan ontspannen en er ontstaat een basis van diep vertrouwen.
Door je baby dagelijks te masseren, help je je baby aan een ‘zachte, warme liefdevolle landing’ aan het leven buiten de baarmoeder.
Je biedt je baby een rustmoment in deze eerste hectische periode. Rustmomenten zorgen voor herstel, voor jou baby én voor jou als moeder.
Door babymassage zit je baby beter in zijn vel.
Na 40 seconden maakt het lichaam van je baby én de masserende ouder verschillende hormonen aan, wel bekend als de ‘gelukshormonen’.
Oxytocine – het liefdeshormoon, zorgt voor een geluksgevoel, versterkt de verbinding tussen jou en je baby en het geeft rust.
Serotonine: geeft zelfvertrouwen – respect – versterkt relaties
Endorfine: natuurlijke pijnstiller, maakt gelukkig en tevreden en is stress verlagend.
Dopamine: geeft een voldaan gevoel
Deze hormonen zorgen er voor dat je baby zich beter in zijn vel voelt.
Het voelt zich prettiger, veiliger en meer ontspannen.
Bovendien remt babymassage de aanmaak van cortisol, het hormoon dat vrijkomt bij stress.
Geboorteverwerking door babymassage
De geboorte is een intense en intensieve gebeurtenis voor een baby. De baby gaat met grote kracht door het geboortekanaal. In de warme, veilige, geborgen baarmoeder wordt de baby 24/7 gevoed, gewiegd en ontbreekt het aan niks. Vervolgens komt de baby in de koude buitenwereld, met fel licht, meer lawaai, moet het zelf drinken, wordt het minimaal 7-8 x per dag verschoond, krijg je kleren aan etc. Alle handelingen zijn nieuwe prikkels voor een baby en daar moet de baby aan wennen.
Bij babymassage stroomt de liefde en aandacht tussen jullie heen en weer. Je baby kan spanningen loslaten.
10 voordelen van babymassage op een rij:
- Je liefdesband tussen jou en je baby wordt sterker door de intense aanraking en de interactie die je hebt met je baby.
- Je geeft je baby een gevoel van veiligheid & geborgenheid, biedt rust en zelfvertrouwen.
- Het helpt je baby te ontspannen en stress te verminderen. Je baby kan opgebouwde spanning loslaten.
- Het ondersteunt de spijsvertering: het biedt verlichting bij krampjes en zorgt dat je baby beter kan ontlasten (poepen)
- Door je baby regelmatig te masseren versterk je het immuunsysteem. Je baby heeft betere weerstand tegen bacteriën en virussen.
- Je stimuleert de ontwikkeling van de spieren en de motoriek.
- Door je baby te masseren, leert je baby zijn eigen lichaam kennen: wat hoort allemaal bij mijn lijf. Een baby die zich bewust is van zijn lichaam, zit letterlijk lekkerder in zijn vel. Door de oprechte aandacht van de ouder, voldoe je ook aan de behoefte aan contact, waardoor je baby zich minder alleen voelt en dus meer kan ontspannen
- Een ontspannen baby, huilt vaak minder en slaapt beter.
- Het biedt verlichting bij pijn en ongemakken.
- Minder kwaaltjes zoals darmkrampjes, overstrekken, verkoudheid, voorkeurshouding. Dit komt doordat massage zorgt voor ontspanning in de spieren en een betere doorbloeding. Dit werkt verzachtend en verlicht pijn.
De voordelen van babymassage voor jou als ouder
- Tijdens de massage is het belangrijk dat je je tempo verlaagt, zodat je baby de handelingen kan volgen. Daardoor wordt je zelf ook rustig. Massage brengt je in het NU, het is heel mindful.
- Tijdens de massage leer je je baby beter kennen. Baby’s praten door middel van lichaamstaal: met hun handjes, het lijf en gezichtsuitdrukkingen geven ze kleine signalen. Doordat je intensief en met aandacht bezig bent met je baby, leer jij die signalen beter begrijpen en kun je daar adequaat op reageren. Je baby zal zich begrepen en geliefd voelen.
- Doordat jij je baby beter begrijpt, krijg je meer zelfvertrouwen en durf je steeds beter te vertrouwen op je eigen intuïtie.
KIES VOOR QUALITY TIME: BABYMASSAGE IS ZOVEEL MEER……
Je baby ontwikkelt zich in het eerste jaar in een record tempo. Door je baby te masseren kies je voor quality time: je maakt bewust tijd voor je baby. Door jouw liefdevolle aandacht en de rust voelt je baby zich intens geliefd, gezien en gehoord. Een groot cadeau voor je baby én voor jezelf!
BABYMASSAGE LEREN
Bij mij in de praktijk kun je lessen babymassage volgen. Dat betekent dat ik het voordoe en jij het meteen kan toepassen bij je baby. Vervolgens kun jij je baby zo vaak masseren als jij wilt én op de tijd die voor jouw baby goed uit komt.
Bij specifieke klachten zoals slecht slapen, onrust, obstipatie of darmkrampen, dan is het ook mogelijk dat ik jou baby masseer.
Dit kun je aangeven bij het maken van de afspraak.