Help! Mijn baby huilt veel en slaapt weinig!
Je bent de trotse ouders van een prachtige baby. Je bent dolblij met de geboorte van je baby. Maar het huilen van je baby maakt je gek. Het vele of harde huilen geeft jou misschien het gevoel dat je een waardeloze of nutteloze ouder bent. Het huilen haalt soms het slechtste in jou naar boven. Je wil zo graag íets doen waardoor het huilen stopt.
De kraamzorg is weg en dan begint de onrust: jullie baby huilt steeds meer, het gaat je door merg en been. Je baby die de eerste week zo heerlijk sliep, slaapt steeds korter. Het lukt jou en je partner maar niet om jullie lieve baby te troosten en te laten slapen.
Als ouder maak je je zorgen en wellicht denk je dat er iets ‘mis is met je baby’. Wellicht heb je dit al laten checken, maar er blijkt niks mis met je baby. En nu? Jij zit met een huilende baby, die moe is en niet kan slapen. Jij en je partner zijn oververmoeid en huilen met je kind mee. Jullie zitten in een vicieuze cirkel.
Waarom huilen baby’s?
Huilen is voor baby’s de enige manier van communiceren. Door te huilen, laat jouw baby weten waar hij behoefte aan heeft: voeding (melk), verzorging (schone luier), liefde of bescherming. Door te huilen laat de baby ook merken dat het pijn heeft, verdrietig, boos of gefrustreerd is. Huilen is ook een manier om stress te ontladen, bijvoorbeeld na een heftige bevalling.
Je baby heeft tijd nodig om te wennen aan het leven buiten de baarmoeder. De geboorte is een indrukwekkende gebeurtenis voor jouw baby, voor jou als moeder én voor de vader. De overgang van baarmoeder naar de buitenwereld is groot: het is er kouder, jouw baby moet zelf drinken, alle indrukken die jouw kindje krijgt te verwerken. Alles kost energie.
23 jaar geleden…
Werd onze oudste zoon 7 weken te vroeg geboren. Hij lag een aantal weken in het ziekenhuis en kwam een maand na zijn geboorte thuis. Hij ontwikkelde zich prima, dronk heerlijk en groeide heel goed. Overdag sliep hij prima maar ’s avonds en ’s nachts was het vreselijk. Hij had onze veiligheid en nabijheid nodig om te kunnen slapen. Vanaf een maand of 9 tot en met 1,5 jaar was, huilde hij ’s nachts heel veel. En sliep hij alleen als hij op de borst lag bij mij of mijn man, als hij tussen ons in sliep of als we hem wiegden. Destijds was ik onzeker, oververmoeid en gefrustreerd. Het huilen stond mij nader dan het lachen en ik wist als moeder ook niet meer wat ik kon doen. Toen hij 1,5 jaar was, kon hij lopen en was het huilen over. Waarschijnlijk was hij gefrustreerd omdat hij meer wilde dan wat hij op dat moment kón.
Nu denk ik vaak: “Als ik toen had geweten wat ik nu wist” dan was ik er zéker anders mee om gegaan en had ik mij anders gevoeld.
Laten we samen anders kijken naar het huilen van je baby!
Voel, kijk en ervaar de wereld door de ogen van jou baby.
De geboorte is een indrukwekkende gebeurtenis voor jouw baby, voor jou als moeder én voor de vader. Hoe was de geboorte van jou baby? De overgang van baarmoeder naar de buitenwereld is groot: het is er koud, licht, lawaaierig, jou baby moet zelf drinken, alles kost energie. Je baby heeft tijd nodig om te wennen aan het leven buiten de baarmoeder. En als ouders tijd heb je ook tijd nodig om je baby en zijn behoeften te leren kennen.
Als ouder heb je de taak om de ongeschreven ‘gebruiksaanwijzing’ van jou baby leren lezen.
Hoe doe je dat? Door naar de lichaamstaal van jou te kijken. Jouw baby geeft de hele dag door ontelbare signalen waardoor je zal ontdekken hoe jou kindje zich voelt en wat hij nodig heeft.
Babysignalen.
Die signalen zijn vaak subtiel, kort en klein, dat je ze nog niet altijd herkent. Bijvoorbeeld, als je baby moe is, zal het wegkijken, gapen, ‘afwezige blik’ in de ogen, maar ook onrustige bewegingen kunnen daarvan een signaal zijn. Om deze te herkennen, is het belangrijk dat je goed observeert en de tijd neemt om jou kindje te leren kennen. Pas als je de signalen van je baby herkent, dán kun je er adequaat en consequent op reageren. Daardoor zal je baby zich gezien, gehoord, geliefd en begrepen voelen. Mis je deze signalen, dan kan het zomaar gebeuren dat je je baby nét te laat naar bed brengt, waardoor het te moe is en slecht in slaap kan vallen.
Wat kun je doen als je baby huilt?
Ga naar je huilende baby toe, vertel met troostende woorden dat je bij hem bent. Wacht even en luister even goed naar je hart. Pak je baby op door 1 hand onder zijn billen te schuiven en de andere onder het hoofdje/schouders. Neem je baby bij je en leg hem tegen je borstkas. Blijf zijn billen en hoofdje met een stevige greep ondersteunen en wandel rustig door je huis. Je kan je baby ook in een draagzak dicht bij je houden.
De behoefte van je baby.
Wat jou baby nodig heeft, is JOU als liefdevolle en aanwezige ouder. Daar kan niks tegen op. En dan is het oké dat je baby mag huilen, dus mag ontladen. Je leert je baby hiermee dat hij al zijn emoties mag laten zien en dat jij er onvoorwaardelijk voor hem kan ZIJN.
Het is oncomfortabel voor jou als ouder dat je baby huilt en dat je hem niet kan troosten, want je wilt niks liever dan dat je baby gelukkig, en stil is. Maar soms kom je er op dat moment niet achter wat er aan de hand is en is het voor je baby fijn dat hij bij jou kan uithuilen. Jij biedt jou liefde, warmte, veiligheid en geborgenheid. Uiteindelijk zal je baby klaar zijn met huilen. Vergelijk het maar met als je zelf verdrietig, bang of boos bent. Het voelt fijn als je bij iemand kan uithuilen, een ander kan jouw verdriet niet oplossen of wegnemen.
Intuïtie.
Durf als ouder op je intuïtie te vertrouwen. Uit ervaring weet ik dat veel vrouwen niet zo goed op hun intuïtie durven te vertrouwen, terwijl ik zeker weet dat je onderbuikgevoel vaak klopt. Je hebt het sterke gevoel dat er ‘iets echt niet klopt’ maar je kan je vinger er niet op leggen.
Maak altijd je zorgen bespreekbaar: Spreek je zorgen uit naar een huisarts of andere professional, vertel wat je aan je kind ziet, vertel wat er ‘niet klopt’. Zorg ervoor dat je bij iemand komt die je verhaal serieus neem en naar je luistert.
Hechting en babymassage
Babymassage is een mooie manier om de lichaamstaal van jouw baby goed te leren kennen en kun je hier adequaat op reageren.
Met volle aandacht geef jij je baby liefdevolle, zachte, herhalende aanrakingen.
Dit zorgt meteen voor rust en ontspanning bij je baby én bij jou als ouder. Bij massage maakt het lichaam knuffelhormonen aan zoals oxytocine, serotonine en dopamine. Dit zijn de natuurlijke tegenhangers van stresshormonen.
Een ontspannen baby, zit beter in zijn vel en dit zal bijdragen aan het verminderen van huilen.
Je hebt een heerlijk 1 op 1 contact en daardoor versterk je de (liefdes)band tussen jou en je baby!
Je leert ook verschillende punten waardoor je rust kunt creëren dat bijdraagt aan beter slapen.
Herken jij iets van bovenstaande en wil je weten wat ik voor jouw kindje en jou kan betekenen?
Laat een berichtje achter en ik neem contact met je op!
Dikke knuffel voor jou, lieve groet van Geertje