Je baby ligt in de couveuse in het ziekenhuis.

24 jaar geleden zat ik in dit schuitje.

Op 6 januari 2001 moest ik naar het ziekenhuis, omdat ik weeën had.

Op dat moment was ik 33 weken zwanger. Ik herkende het gevoel van weeën want toen ik 24 weken zwanger was lag ik in het ziekenhuis lag met vroegtijdige weeën.   

Ik werd onderzocht en moest aan het CTG: het apparaat waarmee ze kunnen meten of je weeën hebt. De conclusie was inderdaad dat ik vroegtijdige weeën had. Dit was dus 7 weken te vroeg. Er was actie nodig om te voorkomen dat onze baby te vroeg geboren zou worden.

Ik kreeg een infuus met weeënremmers én een injectie in mijn bovenbeen om de longrijping van onze baby te versnellen/stimuleren. Die injectie voor de longrijping moest 24 uur inwerken en na 24 uur zou ik een 2e injectie krijgen.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat onze baby te vroeg geboren wordt?

Dit was natuurlijk míjn belangrijkste vraag! Het enige antwoord was: BEDRUST. In je bed blijven liggen, jezelf kalmeren en afwachten.  Daar lag ik dan. In het ziekenhuisbed en hopen dat de weeënremmers en de injectie hun werk konden doen. Dit lukte een aantal uren, maar in de nacht daarop volgend werd onze zoon tóch geboren. De injectie voor de longrijping had niet eens 24 uur kunnen inwerken. Onze zoon werd 7 weken te vroeg in het ziekenhuis geboren. Meteen na de geboorte werd hij door een kinderarts gecheckt. Hij had moeite met ademhalen en kreeg daarvoor ademhalingsondersteuning. En hij moest meteen in de couveuse.

Je baby ligt in de couveuse, en dan?

Nou voor jullie dus (nu nog) geen ‘roze wolk’!

Als je baby te vroeg geboren wordt, gaat jullie start heel anders dan wat je bedacht had. Een pittige start voor jullie baby én het ouderschap start voor jullie ook totaal anders.

Als ouders kom je terecht in een wereld waarvan je het bestaan niet weet. Ik was er in ieder geval niet bekend mee.  

Om je baby goed in de gaten te kunnen houden krijgt hij plakkers op zijn buik om de ademhaling en de hartslag te registreren. Om zijn voet heeft hij een zuurstofmeter. Dit wordt geregistreerd op een monitor.

De duur van je zwangerschap en de start van je baby hebben grote invloed op het verloop van de ziekenhuisperiode. Ook complicaties zijn van invloed, zoals bijvoorbeeld geel zien of voedingsproblemen.

Medische handelingen zijn nodig om je prematuur geboren baby in leven te houden. Daar ben je natuurlijk als ouders blij mee, maar het doet ook iets met jou als ouder.

Handelingen die veel voorkomen zijn: bloedprikken, infuus prikken, een sonde inbrengen, ademhalingsondersteuning of zelfs aan de beademing, echo van het hoofd of buik, oogonderzoek. Soms moet je baby zelfs al een operatie ondergaan.

Als ouder neem je dit het liefst over van je baby. Maar dit is niet jouw taak. De technische en medische handelingen mag je met een gerust hart aan de zorgverleners over laten.  Zij doen hun uiterste best om het leven van jouw baby te redden en om de beste zorg te verlenen. Je mag er ook op vertrouwen dat ze dit met zorg en liefde doen.

Hoe help je als ouder jouw baby in de couveuse?

Afhankelijk van de start van jouw baby, was er misschien na de geboorte tijd dat je baby even bij je op de borst mocht liggen. Maar vaak lukt dit niet en heb je dit moment gemist.  

Zodra het kán:

  • Huid-op-huid contact: dus lekker buidelen met je baby. Zo lang en zo vaak mogelijk jouw baby bij je op de buik dragen. Jouw baby kalmeert door jouw hartslag en ademhaling en jouw warmte zorgt ervoor dat jouw baby goed op temperatuur blijft. Het helpt ook om de band te versterken tussen jouw en je baby.
  • Aanraken: soms is het té intensief en té belastend om je baby uit de couveuse te halen. Is dit bij jou baby het geval, dan kun je je baby wél aanraken door de speciale openingen in de couveuse. Leg je hand zachtjes op de rug, of steun je baby door één hand op het hoofdje te leggen en de andere hand onder de billen of tegen de voetjes. Zo troost je je baby en geef je je baby het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat is enorm belangrijk voor de emotionele ontwikkeling.
  • Praten en zachtjes zingen: jouw stem is rustgevend voor je baby. Hij herkent jouw stem van de periode dat hij nog in jouw buik zat, dus dat voelt vertrouwd voor je baby. Praten kalmeert je baby en zorgt ervoor dat je baby herinnert dat jij bij hem bent.
  • Benoem alle handelingen die je doet bij je baby en benoem ook  wat je ziet aan je baby. Doordat jij woorden geeft aan dat wat je baby laat zien, voelt je baby zich begrepen en dat voelt ontzettend fijn voor je baby.
  • Moedermelk geven: moedermelk is heel waardevol voor premature baby’s. Het zit vol belangrijke voedingsstoffen en antistoffen die helpen bij de groei en het versterkt het immuunsysteem. Jouw melk is helemaal afgestemd op de behoefte van jouw baby.
  • Zo veel mogelijk zelf doen in de dagelijkse zorg. Een luier verschonen, temperaturen en het mondje verzorgen zijn dingen die je al snel zelf kunt leren. Het is fijn voor jouw baby dat jij als ouder een deel van de zorg kunt doen: jij bent de veilige haven.

Vraag de zorgverleners gerust om uitleg en behandelingen van je baby. Voor hen is het vanzelfsprekend maar voor jullie is alles nieuw. Door actief betrokken te zijn, begrijp je beter wat er gebeurt en dit versterkt jou gevoel dat jij de ouder bent voor jouw baby.

Lieve ouder, onthoud dit:

Jouw liefde, jouw aanwezigheid, je steun en warmte draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van jouw baby.

JIJ bent belangrijk voor jou baby en naast de noodzakelijke medische zorg, het beste medicijn voor jouw baby.

De hechting met jouw baby in de couveuse.

Jouw baby is klein en kwetsbaar omdat het prematuur geboren is. En ondanks dat, maakt je kindje contact.

Door de dag heen, zullen er kleine, korte momenten zijn dat je baby wakker is. Je baby maakt bewegingen, opent de oogjes of huilt. Dit noemen ze babysignalen of lichaamstaal. Je baby communiceert met zijn hele lichaam en gezicht. Het is belangrijk dat je deze signalen leert zien, zodat je er snel op kunt reageren. Je baby voelt dat jij er bent om te troosten, om veiligheid en geborgenheid te bieden. Dit is essentieel voor een veilige hechting.

Elke kleine interactie tussen jou en je baby draagt bij aan de hechting en het welzijn van je baby.

JIJ bent van groot belang voor jou kleintje!

Babysignalen en lichaamstaal herkennen

Je leert als ouder de babysignalen herkennen door je baby goed en met aandacht te observeren:

Wat zie je aan je baby?

  • kijk naar de gezichtsuitdrukking van je baby: is je baby helder en alert, zie je ontspanning, een frons,  gapen, hikken
  • let op de bewegingen van armpjes en beentjes
  • kijk naar hoe je baby er bij ligt: ligt je baby comfortabel, warm en lekker?

En voel vooral ook bij jezelf hoe het bij jou voelt als je naar je baby kijkt. Als ouder mag je vertrouwen op je gevoel.

Werk samen met de zorgverleners om te leren hoe je het beste voor je baby kan zorgen. Dat helpt om je rol als ouder te versterken.

Elke baby en elke ouder is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Als je baby in de couveuse in het ziekenhuis ligt, heeft dit grote impact op de start van jouw baby én op de start van jullie ouderschap.  

Ik kan me goed voorstellen dat je behoefte hebt aan een luisterend oor en een steun in je rug.

Meer dan 20 jaar heb ik baby’s en ouders op de couveuse afdeling begeleid. Ik ben er voor jou.

Je kan een berichtje sturen via whatsapp. Binnen 24 uur krijg je een bericht van mij terug.

Wil je inspiratie, tips en adviezen krijgen over zwangerschap, vroeggeboorte en hechting?

Stuur een mail naar mail@geertjevisser.nl

Chat openen
Hallo,
waarmee kan ik je helpen?